söndag 31 maj 2009

Sådan herre sådan hund




Bilderna är hämtade från http://www.skrattnet.se/

I fredags var jag på en trevlig fest där var och en på festen skulle försöka likna sig vid en hundras. Utifrån bilder på olika hundraser skulle var och en välja den ras som man trodde passade ens personliga egenskaper. På baksidan av varje bild stod det vilka egenskaper som hundrasen hade. Var och en fick sedan högt läsa upp sin hundras egenskaper. Det var några som var klokrena att matcha sina personliga egenskaper med den hundras som de hade valt. Det blev många skratt kan jag lova.
Undrar du själv vilken hundras som skulle passa just dig så har du lite tips här nedan. Det sägs ju att man väljer hund efter hur man själv är.
Vilken hundras valde jag då?
I fredags valde jag labradoren men idag skulle jag ha valt Fransk bulldogg : )

Engelsk Cocker Spaniel
Du är en mycket livlig, nyfiken och lekfull, du är läraktig, vänlig men kan också vara lite egensinnig. Du kräver en handfast och lika envis "ägare". Du kommer vanligtvis bra överens med andra. Du passar mycket bra som sällskap.




Fransk Bulldogg

Du är en sällskapshund som både är glad och pigg och kräver inte en massa motion. Du är modig, stresstålig och har inte ont av barn som skriker och springer omkring. Du är intelligent och lättskött, både när det gäller inlärning och skötsel av ”pälsen”. Du är sällskapssjuk av naturen men har lätt för att koppla av en stund utan din "ägare" när det behövs. Du kan uppfattas av många som humoristisk och livlig.


Labrador retriever

Du är social och har ett stabilt humör. Du är aktiva och måste få utlopp för din energi, antingen i form av turer i skog och mark eller i annan typ av träning. Ditt robusta humör och otroliga arbetsvilja gör dig speciellt passande till sökarbete. Varje jägare av hjortvilt kommer ha stor glädje av dig. Du är apporteringsvillig, lätt att dressera, samarbetsvillig, social, hårdför och har ett gott minne. Du är glimrande allround.

Collie
Du sätter din familj i högsätet, älskar den framför allt annat och är allra lyckligast när hela "flocken"- familjen är samlad inom synhåll, vallinstinkten finns alltså fortfarande kvar. Du är vänligt, alert och samarbetsvillig. Typiska vallhundsegenskaper alltså. Mot främlingar visar du ingen överdriven glädje, även om du tar kontakt. Vanligen är du en aning reserverad.


Rottweilier
Du är pålitlig, bra och intelligent. Du mår inte bra om du inte får arbeta och använda huvudet. Får du inget arbete, så skaffar du dig ett själv och då kan det bli något som är riktigt obehagligt. Omkring dig finns en rad fördomar. Det påstås till exempel att du är en slagskämpe som ''skjuter först och frågar sedan''. Du är en hårdför ras, som alltså bör uppfostras med fast och vänlig hand.


Kinesisk nakenhund
Att ”äga” dig är som att ha en clown, du hittar alltid på roliga saker, du är glada och älskar nästan allt. Du är glad, och oftast pigg ute och lugn inne, du är enormt envis och självständig och man bör därför börja träna dig från tidigt stadium. Du behöver mycket uppmuntran och godis ger goda resultat än hårda ord och mycket krav. Du kan bli bra i de flesta sporter, dock är agility vanligast.

Over and out L8

onsdag 27 maj 2009

Bröllopsdag med temat fjäder

Fredagen 29 maj firar jag och min äkta hälft 16-årig bröllopsdag. Tänk er, 16 år!
Jag är inte lite stolt för det. Men jag kom snabbt ner på jorden när jag läste namnet på vad en 16-årig bröllopsdag heter, nämligen fjäderbröllop. Va?!

Ska ett långt och härligt 16-årigt äktenskap jämföras med en fjäder, som väger så lätt!
Vem har kommit på ett så löjligt namn?
Gå in på webbsidan Bröllopsdagens namn och se själva.

Alla bröllopsdagar har ett namn, och enligt gammal tradition ska mannen ge sin hustru en gåva av just detta material.
Jaha, så ska man få en fjäderboa, kul!
Jag kan ju säga att jag inte ser fram emot den 19-åriga bröllopsdagen vad gäller bröllopsdagens namn, Galonbröllop.
Nej, galonisar vill man väl inte ha som vuxen!
Jag säger som Sverker:
- Ska det vara på det sättet!
- Är det så?

Men var kommer namnet ifrån då tro?
Det kan inte komma av uttrycket ”Att göra en höna av en fjäder” för det menas ju att man hittar på eller lägger till saker.
Det kan det inte var.
Vad finns det mer för uttryck?
Ja, nu vet jag!
När man har gjort något man kan vara stolt över, fått ett erkännande, så får man ”En fjäder i hatten”.
Det så klart att man har tagit uttrycket från det för att ge namn till 16-årsbröllopsdagen.

Sen får ju fjäder en annan betydelse när jag tänker på låten "Hönan Agda". Men i min version heter hönan Lotta ; )



Over and out L8

Google earth med pedagogiska instruktioner

Google Earth är en virtuell jordglob, ett digitalt verktyg, som gör det möjligt att samla fotografier, 3D-modeller, ljud, fakta och filmklipp om en plats och levandegöra den. Oavsett om det gäller faktiskt nutida utseende, historia eller visioner för framtiden. Den innehåller bland annat kartor från hela jordklotet ner till "stugnivå".
Med Google Earth kan man presentera information på ett mer spännande sätt.
Nu finns också en utmärkt handledning i form av Pedagogens guide till planeten som instruktivt visar hur man laddar ner gratisprogrammet, hur man navigerar, hittar det man söker och andra finesser i programmet.
Klicka bara på bilden nedan så kommer du till guiden.


Over and out L8

tisdag 26 maj 2009

När sagan blir verklighet

I tv-programmet ”Britain's got talent” har en medelålders kvinna från Skottland gått vidare från semifinalen till den stora finalen, om nu någon har missat det. Hon heter Susan Boyle och är 48-årig kvinna i sina bästa år och har en vacker röst. Hennes första framträdande i ”Britain's got talent” var med låten ”I dreamed a dream” från Les Miserables och den har hittills haft 3,5 miljoner träffar på youtube.

Enligt Susan själv har hon i hela sitt liv drivits av att försöka bevisa något, att hon inte bara är den där lilla kvinnan från Skottland.

Vad är det då som är så fantastiskt med denna kvinna?
Är det hennes fantastiska röst?
Är det att hon är en medelålders okysst kvinna med ett alldagligt utseende som kan sjunga?
Eller vill man ha en Askungesaga där den ”grå musen” förvandlas till prinsessan?
Är det därför?

Apropå sagor och kungligheter så är Susans högsta dröm att få sjunga inför drottningen.
Ja, så vem vet, hon kanske inte bara vinner finalen utan även hela kungariket.

Jag hoppas i alla fall att hon vinner på grund av sin röst och ingenting annat och det är väl en Askungesaga om något!
Och att hennes dröm blir verklighet.

Hennes senaste framträdande i semifinalen med låten ”Memory” från musikalen Cats lär säkert även den få månag träffar på youtube tack vare hennes skönsång.

Se hennes framträdande i semifinalen som tog henne till finalen.



Over and out sångfågeln-Lotta

måndag 25 maj 2009

Tankeverkstad i min kära hängmatta

När jag ligger i hängmattan och slappar blir dofterna och ljuden runt omkring starkare.
Jag drar in dofter av försommar och hör hur grannarna i området fixar i sina trädgårdar.
Jag tittar runt lite på våra ”ägor” och tänker kan jag bara ligga här och slappa?
Min blick stannar upp på skottkärran…skottkärran är det en kärra som man kör skott i, näe.
Varför heter den så?!
Typiskt, här ligger jag och brottas med tanken varför skottkärra heter skottkärra.
Grannarna skulle bara veta vad jag jobbar i min hängmatta, tankeverkstad.

Men hur kommer det sig nu att kärran heter skottkärran?
Om jag nu ska försöka att få ihop det…skottår är ett år där det tillkommer ytterligare en dag. Man ”skjuter” in en dag som kallas skottdagen, 29 februari.
Hur är det då med skottkärran…är det så enkelt att man ”skjuter” en kärra framför sig, näe så kan det väl inte vara?! Jag nöjer mig min förklaring om det skulle vara förklaringen. Men varför heter det inte skjutkärra då?
Himla hängmatta som får mina tankar att sväva iväg. Det är jobbigt att ligga i hängmattan när man får jobba så fast att det inte syns.

Over and out Skott-Lotta

söndag 24 maj 2009

Vad är RSS-feeds?

Jag surfade runt på olika webbsidor för att ta reda på mer om RSS-feeds som kan översättas till RSS-flöden. RSS står för "Really Simple Syndication", "Rich Site Summary" mm, det finns inte bara en betydelse.
RSS är en programvara eller webbaserad tjänst som används för att ta del av RSS-flöden. Programmet, som antingen installeras på datorn eller som är webbaserat kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på ett överskådligt sätt. Du som användaren behöver inte aktivt söka upp webbsidor för att uppdatera dig om något har hänt. Alla RSS-flöden har en länk tillbaka till webbsidan, en så kallad syndikering, så om du ser en rubrik/utdrag/nyhet du vill läsa kan du klicka på den och länkas då vidare till webbsidan som innehåller nyheten.

Idag har de flesta svenska nyhetssajterna någon form av syndikering av sina nyheter, vilket gör att man som besökare inte längre måste besöka webbplatsen för att ta del av dessa.
RSS används också flitigt av bloggarna för att dela med sig av sina senaste inlägg och kommentarer.

För att prenumerera på RSS-flöden behöver du en RSS-läsare. De finns både i form av webbaserade tjänster och som programvara du installerar på din dator. RSS-läsare är också inbyggda i alla de senaste versionerna av de vanligaste webbläsarna, mailläsarna och de flesta nya mobiltelefoner. Om man inte har en RSS-läsare men ändå vill se feedsen, flödena, så kan man besöka: rss-feed.se – senaste nyheterna.

Här är några exempel på gratis RSS-läsare:
· Bloglines (Webbaserad)
· Google Reader (Webbaserad)
· Safari (Mac)
· Firefox (Mac och PC)




Over and out IKT-Lotta

onsdag 20 maj 2009

Att ringa till Google - resumé av en skolbyråkrats vedermödor

En mycket vänlig person på Skolverket skulle hjälpa mig att ta reda på om det är tillåtet att installera Google Earth, gratis versionen, på datorerna i alla skolor i min kommun.
Här är en resumé på det både komiska och sanna telefonsamtalet som hon mailade till mig.

"Igår skulle jag ringa till Google, men råkade slå fel på två siffror och hamnade istället hos en man som kallas Google av sina arbetskamrater, därför att han älskar att ta reda på saker och informera andra. Därför när jag sade att jag hade en fråga kring Google Earth så fattade ingen av oss att jag hade jag ringt fel, utan han försökte besvara mina frågor. Så här löd dialogen i förkortat drag, mannens repliker ser du i fetstil."

- Jag har fått en fråga från en svensk kommun, som undrar om man får installera gratisversionen av Google Earth på flera av/samtliga skolans dator.

- Det borde man rimligtvis kunna, eftersom det finns så mycket material som uppmanar lärare att använda Google Earth. Men du kan inte ta mitt svar på fullt allvar, för jag bara antar eller gissar.

- Nehej, men du har kanske kontaktuppgifter till någon annan på Google som kan svara på min fråga. Det är så svårt att hitta kontaktuppgifter på hemsidan. Vill inte Google att man ringer?

- Är det ett påstående eller en fråga?

- Det är en fråga.

- Ja, du kan väl alltid prova att maila till postmaster@google.com. Men jag tycker att det här samtalet börjar bli lite absurt. Är jag med i dolda kameran?

- Nej, men vänta nu. Har jag inte kommit till Google? Arbetar du inte där?

- Nej, men jag är en mycket informerande person och därför kalllas jag Google här på jobbet...

- Men, förlåt, förlåt... etc Lade på luren, kollade telefonnumret, såg att det var fel, roade kamraterna i kontorslandskapet med att berätta historien och då ringde telefonen.

- Ja, hej, det är mig du precis ringde till. Jag har kollat upp lite om kontaktuppgifter och hittat lite länkar. Vad har du för e-postadress?
"Efter någon minut kom ett mail med några olika tips. Jag kollade avsändarens e-postadress, det visade sig att mannen arbetade på ett internationellt IT-företag med kontor i 14 länder! Jag hade viss användning av informationen bland annat fick jag den e-postadress som svarade oss om Google Earth. Ringde det korrekta telefonsamtalet till Googles PR-kvinna och fick sedan via mail besked från att det är fullt fritt för skolor att installera gratisversionen av Google Earth om man gör det i undervisningssyfte och inte i kommersiellt syfte."



Tack gode gud för Kristi flygare
Kristi himmelsfärds dag som alltid infaller på en torsdag, gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet.
Ja, tack gode gud för klämdagar!
Den mest kända klämdagen är dagen efter Kristi himmelsfärds dag, som alltid är en fredag.
Inte blev jag förvånad att den är populärast. Blev du?

Over and out flyg och fläng-Lotta

måndag 18 maj 2009

Inte utan min hängmatta

I söndags lyssnade jag på radioprogrammet Alltinget i P4 i min kära hängmatta.
Min kära, randiga hängmatta är fastspänd mellan äppleträdet och plommonträdet. Träd och träd är kanske för mycket sagt. Det är bara äppleträdet som ger frukt. Frukt och frukt, de faller alltid ner innan de är mogna.
Hmm… mina hängmatteträd då!
Som sagt Alltinget är ett program där lyssnarna får svar på de mest skiftande frågor som de undra över. I studion sitter sex personer som hör hemma inom olika vetenskapsgrenar samtliga knutna till Göteborgs universitet.

När jag hör vad folk ringer in och funderar över känner jag genast igen mig. Frågorna är blandade allt ifrån vad ordet fruntimmer kommer ifrån till varför det finns dam- och herrknäppning.
Ja, det är ju sådant man funderar över!
När jag ligger där i hängmattan och lyssnar med den ena foten i det kittlande gräset så far mina tankar iväg…


Jag funderar över markisen.
Ja, markisen ovanför fönster på huset. Viken smart lösning, men konstigt namn!
Hur är det nu igen?
Är inte en markis en person med adlig titel och jag har två stycken uppsatta på husväggen, hi, hi.

Det är sådant jag funderat över i min hängmatta.

Enligt Wikipedia är markis en påvlig titel för adelsman med rang mellan hertig och greve. Titeln var från början en adelstitel som bars av myndighetspersoner i kungens eller kejsarens tjänst.
Ordet markis betyder också solskydd och är en vågrät, utfällbar skärm som ska skydda från sol och nederbörd.

Markisen den som är ett solskydd är gjord i ett slitstarkt tyg som kallas markisväv.
Hängmattan som vaggar mig fram- och tillbaka har samma tyg fast en annan färgsättning.
Heter det hängmattsväv då eller?

Nu är mina tankar i det blå igen.
Man blir som ett med naturen i hängmattan.
Hängmattan ja, vem uppfann den?
Jo, det vet jag faktiskt. Den uppfanns av de sydamerikanska regnskogsfolken.
Ja, det är sådant här jag funderar och reflekterar över i min hängmatta.


Over an out inte-utan-min-hängmatta-Lotta

söndag 17 maj 2009

Grattis Norge

Igår så vann Norge Eurovison song contest överlägset och idag firar Norge sin nationaldag. Norrmännen firar nationaldag eftersom kung Christian Frederik skrev under landets grundlag den 17 maj 1814 och inledde en kort period för Norge som självständig stat, före konventionen i Moss då Norge var tvungen att ingå en union med Sverige. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en stor grad av inre självstyre för Norge under perioden. Norge blev fullt självständigt 1905 genom att unionen upplöstes.

Jag "firar" Norges vinst i Eurovison song contest och deras nationaldag med det vinnande bidraget och lite Norgehistorier.






Over and out pigen-Lotta

fredag 15 maj 2009

Ta reda på ett namns betydelse


Fredagen 15 maj har Sofia och Sonja namnsdag.
Min dotter heter Sofia i andra namn och min mamma tilltalas Sonja.
Grattis på er och alla ni andra som heter Sofia eller Sonja.

Går du in på länken namnets betydelse kommer du till en webbsida där du kan ta reda på ett namns betydelse.

Sofia
Placering på namntoppen år 2008: 50
Namnsdag: 15 Maj
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 87 513
Antal män med namnet i Sverige: 1

Observera att det finns en, ja en man i Sverige som heter Sofia!
Hur tänkte hennes jag menar hans föräldrar?!

Kvinnonamnet Sofia, Sophia är av grekiskt ursprung och kommer från ordet sopheía som betyder "vishet". Namnet var mycket populärt i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Även under 1990-talet hade namnet något av en modevåg igen. Namnet Sofia/Sophia blev år 2001 framröstat som Sveriges vackraste flicknamn av Aftonbladets läsare.

Sonja
Placering på namntoppen år 2008: Inte i topp 100
Namnsdag: 15 Maj
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 25 695
Antal män med namnet i Sverige: 0

Kvinnonamnet Sonja är ett ryskt namn, en smekform av Sofia. Det infördes i almanackan så sent som 1993. Namnet var relativt populärt under den första halvan av 1900-talet, men har sedan avtagit i användning.

Over and out Lotti-Potti

torsdag 14 maj 2009

Inför Eurovision song contest 2009

På lördag avgörs det om Malena Ernmans låt ”La Voix” håller ute i Europa.
Passa på att ladda upp inför stora finalen med Melodiquiz.
Vad kan du om melodifestivalen?
Är du ett inbitet melodifestivalfan?

Klicka på länken Melodiquiz och testa dina kunskaper.

Några som blev nästan mer uppmärksammade än Malena var karaktärerna Pål och Pihlman.
Under årets Melodifestival gjorde de en musikalisk resa genom Sverige som slutade i en nationell Tingeling-feber och en diplomatisk kris.
Vad var det då som retade Ryssland så till den milda grad att ett liten diplomatisk kris uppstod?
Jo, så här var det, jag citerar Aftonbladet:
– Det är obegripligt för mig varför Sverige skulle visa sådan okunnighet i att tolka bilden av Ryssland, säger ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolov till nyhetssajten The Local, thelocal.se.
Han fortsätter:
– Om ryssarna kunde se vad som hände på scenen i Globen i lördags är jag ganska säker på att det skulle minska antalet röster till den svenska sångerskan. Men förhoppningsvis kommer det här att bli en väckarklocka hos svenskarna och få dem att inse hur avskyvärda vissa av sakerna som de visat är.
Anatoly Kargapolov förklarar vidare för The Local att många anställda vid ryska ambassaden var förvirrade över det de såg som en ”stötande” och ”världsfrånvänd” bild av Ryssland och den ryska kulturen.
– Jag är verkligen upprörd att svenska folket inte bryr sig om att se bortom sina egna landsgränser och håller sig till sådana trångsynta och föråldrade stereotyper om Ryssland, säger han.

Hela uppståndelsen slutade med att SVT bad om ursäkt för humorinslaget.
”Det är beklagligt att de inte gillar den. Vi ber om ursäkt om de har tagit illa vid sig. Det är ett satirinslag precis som vi har gjort med Leksand och andra städer, säger Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans.”

Titta på inslaget och avgör själv om det är humor eller inte?
Se videon ”Tingaliin-Tingeling Russia”


Over an out Tingeling-Lotta

tisdag 12 maj 2009

Hur skriver man en kommentar på bloggen?

Jag har fått frågan hur man ska göra när man skriver en kommentar på bloggen. Här är en lathund på två varianter att kommentera på.

Variant 1 med Google-konto

1. Klicka på länken Kommentarer.
2. I rutan vid Kommentera som: Väljer du profilen
Google-Konto. Klicka sedan på Skicka kommentar.
3. Ett nytt fönster öppnar sig, Ordkontrollen, skriv av
ordet i rutan. Klicka sedan på knappen Slutför.
4. Nu kommer du till en sida där du skaffar dig ett
Google-konto genom att uppge din e-postadress och
ett lösenord. Klicka sedan på knappen Logga in.
Nu hamnar din kommentar i bloggen!


Variant 2, anonymt inlägg

1. Klicka på länken Kommentarer.
2. Skriv i kommentarsrutan och avsluta med ditt namn.(Så man
vet vem som skrivit kommentaren)
3. I rutan vid Kommentera som: Väljer du profilen Anonym
Klicka sedan på Skicka kommentar.
4. Ett nytt fönster öppnar sig, Ordkontrollen, skriv av ordet i rutan.
5. Klicka på knappen Slutför.


Nu har din kommentar hamnat i bloggen!

Så, nu är det bara att välja en variant som passar dig!!

Over and out Lathund-Lotta

måndag 11 maj 2009

Vad är Twitter?

Jag hittade en webbsida som jag tyckte förklarade tydligt vad Twitter är.
Själv tycker jag det räcker med bloggen och facebook, men jag skulle ju inte ha facebook så vem vet...

"Twitter är en tjänst för mikrobloggning och kommunikation som går ut på att dela med sig av korta uppdateringar samt genom att följa andra personer ta del av deras uppdateringar."
De uppdateringar man gör på Twitter får maximalt innehålla 140 tecken styck. Man får alltså hålla det kort och koncist vilket gör det hela överskådligt och det är lätt att skumma igenom en stor mängd uppdateringar från de personer man följer.
Twitter bygger väldigt mycket på att följa personer som man finner intressanta och bygga upp ett nätverk av personer som följer ens egna uppdateringar och sedan utbyta tankar, länkar, nyheter och ställa frågor.
Andra använder Twitter främst för att berätta vad de gör för tillfället, vad de äter till lunch och vilken musik de gillar just nu osv. Mycket så som folk använder Facebook’s statusuppdateringar i Sverige.
Jag hämtade informationen från den här sidan Twitter.

På den här sidan skaffar du Twitterkonto.





Over and out ingen Twitter-Lotta

söndag 10 maj 2009

Är facebook något för mig?

Flera kompisar som har facebook och har frågat mig varför inte jag har facebook.
- Du Lotta som är en sådan vän av teknik!!!
- Ja, det är ju sant, så varför har jag inte facebook?!
Jag tror det beror på att jag inte har känt något behov eller förstått syftet med den.

Men efter en utbildning i fredags i webb 2.0 så kom jag inte undan längre.
Samtliga deltagate på utbildningen skulle skaffa ett facebook-konto.
Så nu har man ett facebook-konto fast jag har hållit emot så länge.
Jag får se om jag blir en hängiven facebookare eller vad man nu säger.
Men ett som är säkert är att bloggen är jag hängiven.

Här kan du se och lyssna på Facebooksången.






Over and out Facebook-Lotta

fredag 8 maj 2009

Tjejkväll med tekniktrassel

Tjejkvällen igår var så trevlig att klockan gick alldeles för fort. Vi hade ju såååå mycket att prata om och avhandla. Efter räkpaj med tillhörande sallad var det dags för fotovisningen.
Thailandsresenärerna hade med sig sina foton på varsitt USB.
Tjejerna "bänkade" sig i soffan med kaffe och morotskaka och IT-Lotta körde igång visningen.
VA?!!
Hmm, varför funkar det inte?(Tänk er samtidigt ett litet nervöst skratt från mig.)
Tjejerna väntar tålmodigt i soffan och det trevliga "tjattret" har lagt sig och alla är tysta och tittar in i tv:n som är svart.
Jag tänker tyst: Skit, det funkade ju måndags. Jag ska inte behöva ta hjälp av supporten. Jag kan själv.
Men det vara bara att svälja stoltheten och ta hjälp av supporten, nämligen min äkta hälft Teknik-Tomas.
Det heter visst bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna. Men jag var då inte förvånad utan lättad när mitt lilla ess till support fick igång fotovisningen på tv:n.
Fotona var vackra och vad annat kan det bli med ett så grönskande och soligt land som Thailand och med två pinglor på fotona.

Men nästa gång det är fotovisning hoppas jag tekniken är med mig.
Jag säger som Sverker i programmet Plus.
-Ska det vara så här, ska det var på det här sättet!!

Over and out Error-Lotta

torsdag 7 maj 2009

Tankar om matlådan...

Jag uppskattar inte min matlåda varje dag ska jag ärligt säga.
Min matlåda består oftast av mat från föregående dag eller en upptinad låda från frysen.
Det är sällan, fast det händer, som jag gör ytterligare en maträtt dagen innan för att ha som matlåda. Det är inte själva matlagningen som är tråkig utan vad som hamnar i matlådan till dagen därpå.
Jag som är vän av teknik, ser ju vad den kan hjälpa människan med och då far genast min tanke iväg…
Tänk, jag säger bara tänk, om man hade en robot.
Hallå, vad då robot?!
Vad menar jag?
Jo, think outside the box, tänk om jag hade en robot som kunde fixa matlådorna.
Ja, det vore nått!
Och när jag nu har en robot så kan han, för det är en han ; ) passa på att städa, vattna, tvätta, stryka, putsa fönster, bädda….
Ja, det vore nått!
Men vad ska jag göra då, tänker du kanske?
Jo, jag ska käka praliner och läsa en bok i min härliga hängmatta.

Over and out IT-Lotta

tisdag 5 maj 2009

Varför heter min blogg IKT i skolan kanske du undrar?

Jo, först var min tanke att ha en blogg om just IKT, informations- och kommunikationsteknologi, i skolan. Men sen ändrade jag mig, efter att ha skapat bloggen, till IKT i vår vardag. Jag vet inte hur jag kan ändra min bloggadress, så nu får den heta det jag ”döpte” den till. Så nu vet du varför den heter som den heter.

Men vad är en blogg frågar sig då pedagogen i mig och varifrån kommer ordet blogg?
Jo, ordet blogg är ett förkortat uttryck för webblogg - alltså en dagbok på webben.

Hur gör man om man vill börja blogga?
Här får du tips på två länkar på hur du lära dig blogga på Blogger. http://www.multimedia.skolverket.se/Trekvarten/Publicera/Borja-blogga/

https://www.blogger.com/start

Over and out pedagogen Lotta om en självklarhet
På torsdag kväll är vi några tjejer srämma hos mig och se semesterbilder från en Thailandsresa som två av tjejerna har gjort. Korten och filmerna är självklart digitala så datorn kopplas till tv:nefter konstens alla regler. Tjejerna har med sina foton på CD eller på USB.
m med all säkerhet var tagna med en Instamatic kamera skulle först framkallast, sen skulle fotona sorteras och klistras in i album och tillslut skulle det skrivas något till varje bild. Vi skulle alla sitta runt albumen och kommentera de röda ögonen som blixten skapade.
Det är lätt att bli nostalgisk eller retro kanske låter bättre.

måndag 4 maj 2009

Både enkelt och lätt att blogga


Blogga är barnsligt enkelt och det får mig osökt att tänka på Bamse, barnsligt jaha, men han är världens starkaste så det så!



Till något helt annat, som eskilstunabo måste jag ju hylla grabbarna i Guif, vilka killar!!
Hållar alla tummar inför finalen på lördag. Lyssna på den officiella Guif-låten 2009.