tisdag 30 november 2010

Sveriges bästa sajt 2010

Internetworld har utsett Sveriges bästa sajter 2010.
Årets vinnare, nummmet 1, är postorderföretaget Haléns.

Enligt Internetworld är Haléns ett lysande exempel på hur ett traditionell postorderföretag har lagt webben under sina fötter och blivit en fantastisk shoppingupplevelse.

Här är topp 10 listan på Sveriges bästa sajter 2010

1. Haléns


3. Ving










Over and out L8

måndag 29 november 2010

Julmusten en söt 100-åring

En 100-åring på julbordet

I år fyller julmusten 100 år och julmust skapades för första gången 1910 av Harry Roberts som tillsammans med sin pappa grundade företaget Roberts AB i Örebro. De ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl, och därför finner man, precis som i öl, malt och humle i julmust. Det som skapar julmustens mycket speciella smak är den komplexa kryddblandningen. Malten är orsaken till det rikliga skummandet när glaset fylls på.

Julmustens kryddblandning är så hemlig att endast en person känner till receptet, han heter Göran Roberts. Göran Roberts är fjärde generationens ägare av företaget och det är han som personligen blandar samman de extrakt som sedan säljs till bryggerierna. Att de olika leverantörernas drycker smakar olika beror på att de alla använder olika extrakt och sötningsmedel. Julmusten lanserades då nykterhetsrörelsen ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl. Det var under 1920-talet som julmusten fick sitt nuvarande namn.


I Sverige dricks det ungefär 60 000 000 liter must varje år, det är nästa sju liter per person. Drygt 45 000 000 liter av den must som dricks, dricks under december, detta svarar till halva läskförsäljningen i december.

Info hämtad från julisverige.se


Till sist ett klipp med Just D och Nu är det jul igen.



Over and out L8

söndag 28 november 2010

Process blev en success

Jag var på utbildning i processdokumentation i fredags.
Olof Rentzhog från QRAFT Verksamhetsutveckling AB höll i utbildningen.
Jag hade förberett mig på en dag med att ta in mycket fakta och att anteckna för brinnande livet.
Men ack vad jag bedrog mig...

"Olle", jag han kallar sig så, började med att visa ett Youtubeklipp på norsk problemlösning och sen var vi samlade idel öron när han gick igenom:

Processynsätt
Val av process
Processkartor från nivå 1-4
Processförvaltare
Processägare

Dagen blandades med genomgång och praktik, learning by doing.
En givande dag som verkligen gav något handfast att använda i mitt arbete.
Med andra ord, Process blev en success.

Kolla in norsk problemlösning som Olle visade:


Vad är en process då?
Så här lyder definitionen på process:
"Kedja av aktiviteter som ett återkommande flöde skapar värde för kunder"

Olof har gett ut boken Processorientering och bokens syfte är att förmedla en ökad förståelse för vad det innebär att processorientera en verksamhet. Speciellt fokuseras den strategiska kopplingen, där valet av kärnprocesser spelar en viktig roll.

Over and out L8

lördag 27 november 2010

Årets julklapp genom tiderna

Enligt HUI, Handelns utredningsinstitut, så är årets julklapp en surfplatta.
HUI har utsett årets julklapp sedan 1988.

För att en produkt ska bli utsedd till årets julklapp ska några, eller flera, av följande kriterier uppfyllas:
Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.

Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Produkten ska representera den tid vi lever i.


Arbetet med att utse årets julklapp pågår under hela året, men en projektgrupp bildas varje år efter sommaren och julklappen tillkänna ges vanligen i mitten av november månad.
Info hämtad från hui.se

Jag har gjort ett bildspel över vilka produkter som har blivit årets julklapp från 1988 fram till idag, se bildspel.


Over and out L8

måndag 22 november 2010

iPad lanseras i Sverige 24:e november?


Enligt obekräftade rykten på olika webbsidor lutar det åt att iPad kommer till Sverige på onsdag den 24 november. Hur många enheter som vi i Sverige får är ca 300 000 enheter om uppgifterna stämmer. Den kan stämma eftersom att iOS 4.2 med svenskt stöd också beräknas komma under den här veckan.

Info hämtad från ipadnytt.se

MacWorld ska ha fått, än så länge obekräftad, information som tyder på att iPad snart har en Sverige-lansering. Uppgifterna säger att Apple kommer släppa iPad den 24:e november, samma datum som iOS 4.2.
iOS 4.2 är den första iOS-version som bär med sig ett svenskt tangentbord till iPad – det låter mycket logiskt att Apple skulle släppa sin slate på samma dag.
Apple har inte ännu bekräftat uppgifterna.

Info hämtad från technytt.se


Magic Fiddle

Med appen Magic Fiddle till Ipad får man lära sig spela en slags elektronisk fiol, och istället för att kolla tråkiga stillastående svarta noter på ett papper så lyser “strängarna” på skärmen upp i rätt ordning som de ska spelas - ungefär som ett dataspel.

Se youtubeklippet Magic Fiddle for iPad.


Over and out L8

lördag 20 november 2010

Interaktiv bok hur internet och webbläsare fungerar

Google har släppt en interaktiv bok för nybörjare som enkelt förklarar hur internet och webbläsare fungerar.

Boken som heter 20 things I learned about browsers and the web är skapad i html5 av samma gäng som ligger bakom webbläsaren Chrome. Boken innehåller även illustrationer av den tyska barnboksförfattaren, Christoph Niemann.

Idén till boken kom efter en studie som utfördes av Google förra året. Google gick ut och frågade vanliga människor på gatan vad en webbläsare (browser) är. Endast åtta procent av de tillfrågade svarade korrekt.
Info hämtad från pc för alla.

Klicka på bilden för att läsa boken.


Over and out L8

OneNote - Digitalt anteckningsblock


Jag väntar otåligt på att få Office 2010 i min dator så jag får prova på att använda OneNote. OneNote är som ett digitalt anteckningsblock.

Med OneNote 2010 kan du spara både text, bilder, videoklipp och ljudfiler. Genom att dela dina anteckningsböcker kan du redigera och lägga till innehåll tillsammans med andra, eller bara hålla alla uppdaterade och synkroniserade. Du kan också ta dina OneNote 2010-anteckningsböcker med dig och visa och redigera dem från praktiskt taget alla datorer med en Internetanslutning eller från din Windows-telefon.

Läs mer om OneNote 2010 - funktioner och fördelar.


Läs om de tio bästa skälen att skaffa OneNote 2010 enligt Microsoft.


Se youtubeklippet OneNote 2010 demo för skola


Over and out L8

tisdag 16 november 2010

Facebook-Social inbox

I går presenterade Facebook sitt senaste kommunikationsverktyg,
Social Inbox
. Idén är att du på ett enkelt sätt ska nå dina Facebook-vänner via chatt, sms, mejl och Facebook-meddelanden.

Mark Zuckerberg poängterade att verktyget inte är en konkurrent till Gmail. Istället kan den beskrivas som en vidareutveckling av den meddelandefunktion som redan finns på sajten. Enligt företaget används den redan regelbundet av 70 procent av användarna.

Facebook har valt att ta bort ämnesraden för att mer efterlikna samtal. Konversationen blir nu en kombination av chatt, sms, mejl och vanliga meddelanden.

Funktionen ska vara sömlös så att du enkelt kommer åt konversationerna och själv kan välja vilken metod du vill använda när du svarar. Dessutom kan konversationerna sparas så att användarna enkelt kan gå tillbaka och se vad som sagts.

Info hämtad från Metroteknik.

Watch live streaming video from facebookinnovations at livestream.com


Over and out L8

söndag 14 november 2010

Dop med digital "pekbok"

Idag döptes Love, ett riktigt kärleksbarn.
Dottern har fått den ära att vara gudmor till lilla Love.

Men vad ger man då som doppresent?
Av oss fick Love en digital "pekbok" eller rättare sagt en digital fotoram med bilder på hans släkt, saker, djur och frukter. Vem vet, digital pekbok är kanske världens affärsidé ; )
Här är en del av de foton som den digitala "pekboken" innehöll:


Tilläggas ska att Love förstås även fick riktiga böcker av sin gudmor som hon älskade att lyssna på när hon var liten.

Men vad innebär dopet egentligen?
Ett vanligt missförstånd är att man genom dopet får sitt namn. Namnet registrerar föräldrarna hos Skatteverket senast tre månader efter att barnet är fött.

Dopet handlar om något annat. I dopet ger man barnet eller den vuxne som döps möjligheten att få del av en större gemenskap, med Gud och en församling. Dopet är ett löfte om befrielse och beskydd. Man tackar Gud för det under som det nyfödda barnet är. Dopet är kravlöst, barnet behöver inget prestera utan är en gåva från Gud. Med dopet tydliggör man också nya roller i relationerna. Roller som föräldrar, farmor, morfar, faddrar osv.

Vattnet - en symbol för livet
När barnet döps tar prästen vatten på barnets panna. Vattnet är en symbol för livet. En påminnelse om födelsen – vattnet i livmodern som en gång omslutit oss alla.

De som döps får ett dopljus, det överlämnas när dopet ägt rum och församlingen välkomnar barnet in i församlingen. Dopljuset kan man sedan tända på dopdagen, födelsedagen och vid andra tillfällen.
Info hämtad från dopguiden.se


Over and out L8

lördag 13 november 2010

Här snackar vi dadlar och inget fikonspråk

Jag fick tips på ett recept på dadlar inlindade i bacon av Carl(s)berg på jobbet och det blev kanongoda aptitretare. Jag la till ost och chili men det bara fantasin som begränsar dig.

Så gör du:
Dela färska fikon på längden och ta ut kärnan. Mosa fetaost och finhacka en 1/2 chilifrukt. Blanda ner chilin i fetaosten. Fyll dadelhalvan med oströran och linda om en 1/2 baconskiva. Steks i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter till baconet fått färg.
Mumsflibabba!

Fakta och kuriosa om dadelpalmen

Dadlar (Phoenix dactylifera) kommer från Nordafrika, Iran, Irak och Saudiarabien där man äter dadlar året om. Dadlarna kommer från Dadelpalmen. Människan har ätit dadlar i minst 5000 år. De är kända för att växa i oaser. Frukterna hänger i stora klasar under palmens bladkrona.

Dadelpalmen är också bibelns palm. När den döende Moses tittar in över det förlovade landet så ser han en grön oas – Jeriko. Under antiken var Jeriko välkänt för sina fina dadlar. Plinius skriver i sin Naturalis Historia att ”från Judeen kom en speciellt smaklig dadelsort – finast var de som växte kring Jeriko.” Dadelpalmens blad har stor symbolisk betydelse för judarna. När Jesus red in i Jerusalem under den omtalade påsken för ett par tusen år sedan, så lade man dadelpalmblad varvade med klädnader på vägen framför honom.

I Egypten är dadelpalmen en fruktbarhetssymbol och dessutom var den en god inkomstkälla för staten då alla honträd beskattades. En del av skatteintäkterna försvann dock när Assuandammen byggdes mellan 1959-1971, då mer än 1 miljon dadelpalmer dränktes.


Det finns också en svensk anknytning till dadelpalmen. Det är av palmsaft från dadelpalmen som arrakpunschen framställs som dricks till ärtsoppan.


Over and out L8

onsdag 10 november 2010

Rockmelt-en social webbläsare

Med webbläsaren Rockmelt är det lättare att dela med dig av bilder och tips direkt.

Dessutom är den uppkopplad mot Facebook så att du kan chatta direkt med dina vänner utan att gå till sajten. Sidan är uppbyggd så att du till vänster ser alla dina inloggade vänner, ett klick på deras ansikten gör att du snabbt kan dela med dig av länkar eller bilder på deras vägg, eller chatta direkt i webbläsaren.

På höger sida har du en snabbknapp till ditt nyhetsflöde, din egen profil eller din twitter. Små siffror indikerar när det skett uppdateringar.

Just nu betatestas Rockmelt av användare världen över och på deras hemsida går det att anmäla sig för att få testa själv.

Info hämtad från metroteknik.

Se youtubeklippet som visar hur Rockmelt fungerar.


Over and out L8

söndag 7 november 2010

Svenskarna och Internet

Olle Findahl som är forskningsledare vid World Internet Institute har undersökt svenskarnas internetvanor sedan sekelskiftet. Nu har den årliga rapporten Svenskarna och Internet 2010 publicerats.


Här är ett litet smakprov från rapportens sammanfattning:


Sverige intar förstaplatsen på tre globala IT-index

2010 har Sverige hamnat högst upp på tre rankinglistor som alla försöker ”mäta” olika länders beredskap och förutsättningar att bli ett framgångsrikt informationsteknologiskt land.

Spridningen neråt i åldrarna har stannat upp
Under de senaste tio åren har nybörjaråldern successivt sjunkit. Nivån, när hälften av en årskull börjat använda Internet, har för varje år sjunkit med ett år. Nu har denna utveckling stannat upp. 2009 låg 50-procentnivån på drygt fyra år, nu ligger den på knappt fyra.

Åtta av tio googlar för att få svar på frågor om hälsa eller medicin
Två av tre internetanvändare söker efter hälsoinformation på nätet.
Det är mer än en fördubbling jämfört med år 2000. Åtta av tio använder Google och skriver något eller några sökord för att få svar på sina frågor. Det innebär dock inte att andra informationskällor konkurrerats ut. Läkare, sjuksköterskor och vårdpersonal är fortfarande viktigast.

Hälften av alla svenskar är med i sociala nätverk
För de unga inträffade det stora språnget redan mellan 2005 och 2007. För de något äldre har intresset för att delta i sociala nätverk ökat under senare år. Under senaste året har ökningen varit dramatisk och andelen som besöker sociala nätverk har mer än fördubblats i åldrarna över 45 år.

Läs hela rapporten.


Over and out L8


onsdag 3 november 2010

Färgsortera dina sopor

Jag fick en broschyr i brevlådan från Eskilstuna Energi och Miljö om färgsortering.

Varför ska jag färgsortera?
Eskilstuna Energi och Miljö svarar på frågor.
Läs info.

Sex olika påsar ska man sortera i.


Blå för tidningarooooooooooooooooooGrå för metallförpackningar


Grönt för matavfallooooooooooooooooooGult för pappersförpackningar



Orange för plastförpackningar




Vitt för övriga hushållsavfall, tex diskborste, tops och hushållspapper.


Min farhåga är att vår soptunna kommer att bli proppfull innan nästa hämtning, vi har hämtning varannan vecka. Men Energi Miljö har tänkt på det säger de i broschyren. Det är bara att jag lär mig packa och sortera rätt så att jag får plats med allt. Va?!

Jag tror i alla fall att jag kommer få åka till återvinningsstationen med tidningar och reklamblad annars kommer tunnan var fylld efter en vecka.

Men ger min färgsortering en miljövinst så sorterar jag gärna.

Den enda pekpinnen som Energi och Miljö har är:

Glöm inte att göra en dubbelknut på påsen!!

Over and out L8

Skolforum med IT och äpplen

Idag var jag till Skolforum som är en stor mässa och inspirationskälla för lärare och skolledare som vill utveckla sig själva, sin utbildning och hela skolvärlden.
Jag tittade runt bland många utställare och jag slogs av tanken att IT och äpplen var det jag stötte på hela tiden.


Och här har ni bildbevis på mitt påstående:


Jag lyssnade också till ett kortare dragning som Erica Lövgren hade om ASL, Att skriva sig till läsning.
Så här presenterades hennes dragning:

Följ med till klassrummet där datorn är det dominerande skrivverktyget. Erica berättar om sina erfarenheter av att låta eleverna skriva sig till läsning med dialogen som utgångspunkt och datorn som verktyg. Du får exempel på några olika sätt att organisera arbetet och inreda klassrummet.

Erica Lövgren, författare, lärare och ämnesutvecklare i Piteå kommun. Pristagare av Guldäpplet 2009.

Årets vinnare av Guldäpplet 2010

Martin Fernström och Josef Sahlin, lärare vid Årstaskolan i Stockholm, utsågs till vinnare av Guldäpplet 2010 för sitt arbete med att integrera IT i det pedagogiska arbetet.


Ja, där ser ni att IT och äpplen är det jag har med mig från dagen på Skolforum.

Kan tillagas att jag skriver inlägger på min Apple ; )

Over and out L8

tisdag 2 november 2010

IT-prylar för gottegrisar

På webbsidan idg.se hittade jag roliga IT-prylar för oss gottegrisar.


Hörlurar som örongodis.















Pez-figur fast som ett USB.















En ljuvlig chokladask som har tre hubbar.















Värsta Bond-grejen.
Tuggummipaketet är en kamera som både kan filma och ta kort.















En mus som chokladkaka.
Vem har tagit en tugga?

Säkert en godisråtta!
















Over and out L8


måndag 1 november 2010

Har du hört talas om Cake Pops – kakklubbor?

Jag hade inte hört talas om det nya bakfenomenet Cake Pops eller kakklubbor om man översätter till svenska.

Jag läste på webben om det nya bakfenomenet.

Så här skriver tastline.com:

”Cake Pops” föddes på Angie Dudleys blogg Bakerella. Nu är klubborna som görs av kakdeg omåttligt populära och bloggare i hela världen gör sina egna varianter.

Har du också en blogg och vill vinna en exklusiv wokpanna från Carl Viktor?
Då ska du göra dina egna Cake Pops, lägga upp recept och bild i din blogg och skicka länken till oss!

Läs mer hur du ska gör för att vara med och tävla.


Kolla in youtubeklippet hur man bakar Cake Pops.


Over and out L8