lördag 26 februari 2011

"Våga prova" ska minska digitala klyftor

Idag läste jag i lokaltidningen Eskilstuna Kuriren om Våga prova som är en satsning för att minska den digitala klyftan.
"1,5 miljoner svenskar använder inte datorer och internet. Många saknar kunskap och möjlighet att pröva den digitala tekniken. Därför har har bibliotek och studieförbund i länet bestämt att gemensamt göra en första satsning under vecka 10".
Läs artikeln på ekuriren.se

Länsbildningsförbundet Sörmland webbsida beskrivs att Våga prova Datorer och Internet är ett samarbetsprojekt mellan bibliotek, studieförbund och LBF Sörmland. Detta är en ny satsning inom området Digitala broar och IKT lyftet.

Enligt Riga-överenskommelsen från 2006 har alla medlemsstater förbundit sig att jobba aktivt med att minska de digitala klyftorna i samhället. Målet är att skapa ett informationssamhälle för alla till 2010.

Enligt EU:s åtta nyckelkompetenser är digital kompetens en av nyckelkompetenserna.
Digital kompetens kallas för den fjärde basfärdigheten inom EU – lika viktigt som att kunna läsa, skriva och räkna. När grundläggande Internetkunskaper ofta krävs för att söka jobb, eller för att kunna använda viktiga samhällstjänster, ställs de personer som av olika anledningar inte har digital kompetens utanför. Den digitala klyftan är därför i högsta grad också en fråga om demokrati och jämlikhet.

Over and out L8

tisdag 22 februari 2011

Hög tid att digitalisera skolan

Jag läste en artikel i ComputerSweden där it-minister Anna-Karin Hatt uttalar sig om IT i skolan på den politiska agendan.

Utdrag från webbartikeln:
It i utbildningen är en av de delar som är tänkta att ingå i den digitala agenda som it-minister Anna-Karin Hatt ska presentera i år. Som ett led i det arbetet bjuder hon in till rundabordssamtal kring de olika avsnitten och i måndags var det dags för skol-it att avhandlas.

– Tittar man på användningen i fjärde och åttonde klass hamnar Sverige först på sjunde respektive nionde plats i hela EU. Det är anmärkningsvärt för ett land som Sverige, som i de allra flesta andra sammanhang brukar toppa rankningslistorna. Och det måste stämma till eftertanke, säger it-ministern.

Många betonade att skolan är uppbyggd på samma sätt som den gamla folkskola som skapades på 1800-talet och att det är dags att anpassa den till en ny tid. Allra längst gick ekonomen, rådgivaren och provokatören Richard Gatarski som tyckte att svenska som kärnämne skulle ersättas av ämnet spelförståelse.
Läs hela artikeln.


Se youtubeklippet A Vision of 21st Century Teachers



Over and out L8

torsdag 17 februari 2011

Framtidens pekskärm för hem och samhälle

Ta ett titt in i framtidens hem och samhälle där pekskärmen blivit vardag.

Vår vardag kan förändras drastiskt i framtiden – i alla fall om man ska tro företaget Corning Incorporated. I en ny video presenterar de framtidens hem som är en enda stor pekskärm.
Det säger i alla fall världsledande glasspecialisterna Corning.
Info hämtad från feber.se

Se youtubeklippet A day made of glass...Made possible by Corning och häpna.



Over and out L8

Distanskurs klar på KTH

Nu har jag lämnat in min muntliga redovisning på mitt projektarbete på distankursen, Digital kompetens och lärande – IKT och pedagogik för det 21.a århundradet.
Här är delar av min muntliga presentation som jag har lagt ut på Slideboom.


Nu har jag bara utvärderingen kvar att göra sen så är jag klar med kursen : )

Läs tidigare inlägg om min distanskurs, IKT på KTH.

Over and out L8

måndag 14 februari 2011

Fyll mobilen eller datorn med radiofavoriter

Med poddradio prenumererar du på ett eller flera radioprogram.
Det enda du behöver göra är att installera ett speciellt program på datorn. Det sköter om dina prenumerationer, och låter dig spela upp radio­favoriterna precis när du vill. Programmet heter iTunes och är en Appleprodukt.

Med poddradio har du dina favoriter samlade på ett och samma ställe. Du har alltså ett bibliotek där du med ett enda klick kan sätta igång uppspelningen

Här beskrivs steg för steg: Hur du kommer igång med poddradio.
Info hämtad från idg.se

Här är en videoguide från AppTV som visar hur du lyssnar du på Sveriges Radio på din iPhone eller iPod Touch.



Over and out L8

torsdag 10 februari 2011

Facebook Places

Nu kan du checka in på olika platser med Facebooks nya positioneringstjänst, Places. Tjänsten gör det möjligt att ”checka in” på olika platser med Iphone-appen eller Facebooks mobila webbplats, touch.facebook.com. och berätta var du är just nu och se var dina vänner är.
När du väl checkat in så syns det på din Facebook-vägg.

Det var bara föra en kort stund sedan som Facebook aktiverade tjänsten Places även i Sverige. Utomlands har man i ett antal månader kunnat checka in på restauranger, butiker, hotell och andra platser allt baserat på din nuvarande position.
Info hämtad från svd.se

Pressbyrån kränger kaffe via Facebook Places
Pressbyrån lockar med en kopp kaffe till de 10 000 första som checkar in med Facebook Places i någon av kedjans butiker.
Info hämtad från metroteknik.se

Efter Places kommer Deals
I USA finns även funktionen ”Deal” där olika företag gör reklam och lägger ut erbjudanden via Places. Det är oklart när den tjänsten kommer till Sverige.
Info hämtad från metroteknik.se.
Over and out L8

söndag 6 februari 2011

Gratis film med Voddler

Voddler är en svensk tjänst som tillhanda håller strömmad film. Tjänsten blandar gratisfilmer med filmer som kostar pengar. Det finns just nu runt tusen kostnadsfria filmer att välja bland.

Hur får jag tillgång till Voddler?
För att använda Voddler måste du bli medlem och installera Voddler-klienten.
Gå till voddler. com
Med Voddler hämtar du inte ­filmerna till din hårddisk, och kan inte spara dem på en dvd-skiva. I stället tittar du på ­filmen via datorn medan du är uppkopplad.
Läs mer på webbsidan pc för alla där de förklarar stegvis hur Voddler fungerar.

Over and out L8

lördag 5 februari 2011

Google Art Project - Virtuella konstmuseer

Besök konstmuseum virtuellt med Google senaste tjänst, Google Art Project som lanserades i tisdags.
Google Art Project bygger på samma anda som Google Street View, där man kan vandra omkring på städers gator på internet, kan man nu gratis besöka 17 olika museum världen över och se på konst.

Museerna har dessutom bidragit med extremt högupplösta bilder av kända verk. Museum of Modern Art i New York ger till exempel besökarna chansen att zooma in Stjärnenatten av Vincent van Gogh i detalj, ända ner till varje penseldrag och krackeleringen i färgen.

Än så länge finns 17 museum att välja mellan, men fler är att vänta enligt Google.



Over and out L8

tisdag 1 februari 2011

Video som blogg - VMS

Jag läste på metroteknik om video som blogg direkt till mobilen, VMS.

Så här skriver metroteknik:
VMS är en ny app och webbtjänst som funkar till bland annat Iphone och Android-lurar.
Idén är att man ska skicka korta videomeddelanden till varandra istället för att skicka sms eller mms.
Det går också att blogga upp sina videomeddelanden på nätet, och prenumerera på andras videobloggar - däribland ett antal kändisars bloggar. Gå till VMSplay.com och kolla in vms-bloggarna.

VMSplay har även en Facebooksida, VMS.



Läs mer om VMS och hur du gör om du vill testa att VMS:a.

Over and out L8