tisdag 29 mars 2011

Framtidens lärande - är här och nu


Jag och ett antal kollegor i Eskilstuna kommun har anmält oss till konferensdagarna Framtidens lärande - är här och nu.

Du som är intresserad av skolutveckling med IT-stöd får inte missa majdagarna i Nacka som är konferensdagar för skolutveckling, IT och lärande. Här är konferensprogrammet, konferensen pågår under 19 0ch 20 maj.

Så här beskrivs konferensen:
Framtidens Lärande är på god väg att utvecklas till en nationell arena för en modern skola med it-verktyg för alla. Här samlas tusentalet deltagare från hela landet för diskussion och inspiration, demonstrationer och erfarenhetsutbyten. Keynotes, inspirationsmöten, utställningar, idémarknad, skolbesök, frukostmöten mm. Boka också in dagen före konferensen, den 18 maj, i almanackan. Den dagen bjuder på seminarier, skolbesök, TeachMeet mm.

Gå in på webbsidan och läs mer.

Over and out L8

tisdag 22 mars 2011

Canazei – snö, sol och blå himmel

Nu har vi hunnit med två dagar i Canazei.
Vädret är toppen och pisterna är kanon!!

Snacka om ”träning” på hög höjd
Vi börjar dagen med en promenad sen blir det en hotellfrukost. Vid halv nio tar vi kabinen upp till pisterna. Det finns en hel del pister att välja på, ca 120 mil pist.
Lunchen avnjuts i pisten av en god soppa och ett glas rött sen blir det att softa och sola lite i solstolen med en Bombardino.

Efter lunchen är det skidåkning fram till fyrasnåret sen är det bara att åka kabinen ner till Canazei och avrunda eftermiddagen med en afterski.

Tillbaka på hotellet blir det ett besök i relaxavdelningen med bad och bastu för att rehabilitera våra ömma muskler.
Eftersom vi halvpension så äter vi middagen på hotellet och då snackar vi MIDDAG.

Så här ser middagen ut:
-Middagen inleds med ett stort buffébord med olika sallader, kallskuret, pajer, olika bröd, oliver etc.
-Antipasti
-Förrätt, där vi kan välja på fyra olika rätter. Dessa fyra rätter är olika varje dag.
-Varmrätt, där vi kan välja på fyra olika rätter. Dessa fyra rätter är olika varje dag.
-Efterrätt, ett bord uppdukat med tårtor, glass, frukt och en massa olika slags efterrätter.


Ja, som ni förstår så är ”träning” på hög höjd ett heltidsgöra!

Over and out L8

lördag 19 mars 2011

Packat och klart

Imorgon bär det äntligen av till Canazei, Italien, för en veckas skidåkning.
Jag fick lov att köpa en ny resväska inför resan. Jag och Teknik-Tomas har jobbat hårt med att ”slita ut” våra resväskor : )
Så här ser den nya väskan ut. Den är lila i färgen och så köpte jag en kaxig detalj att hänga på väskan så alla vet vem som äger resväskan.

Väderprognosen för veckan ser riktigt lovande ut men man vet ju aldrig vad vädrets makter hittar på.
Men är man sugen att se hur det är live så har hotellet där vi ska bo en webbkamera.


Jag återkommer med ett inlägg när vi är på plats.

Over and out L8

torsdag 17 mars 2011

Det är en myt att barn "kan" datorer och internet bättre än vuxna

Idag läste jag en artikel på idg.se om en aktuell undesökning att det är en myt att barnen behärskar datorer och internet bätte än sina föräldrar.
Läs artikeln nedan:

Myten att barnen är bättre på datorer och internet än sina föräldrar stämmer inte. En färsk undersökning av barn och ungdomar i åldern 9–16 år i EU visar att många barn inte klarar grundläggande handgrepp.

Många vet inte hur man utestänger oönskad information och spam. Bland de yngre (upp till 13) vet nästan hälften inte hur man bokmärker en sida. Knappt hälften klarar av att jämföra information från olika källor på webben för att avgöra ifall ett påstående är sant.

Flitigt användande av internet sammanfaller inte alltid med färdigheter.
De kunnigaste barnen och ungdomarna finns i Finland, men de ligger något under genomsnittet för hur mycket tid de tillbringar på nätet.

Finländarna klarar i genomsnitt sex av åtta uppgifter i undersökningen.
Svenskarna är flitigare nätanvändare än finländarna, men inte lika skickliga. De klarar i genomsnitt strax under fem av åtta uppgifter.

Åldersgruppen 11–13 år beskrivs som en ”utmaning” i rapporten. Föräldrar och lärare bör inte vänta på att barnen lär sig av äldre vänner, utan aktivt undervisa dem i säkerhet och kritisk utvärdering.

Läs hela rapporten.

Over and out L8

onsdag 16 mars 2011

Eskilstuna en PIM-kommun

Nu under våren kompetensutvecklas ett 15-tal pedagoger från förskolan, grundskolan och gymnasiet som PIM-examinatorer i Eskilstuna kommun.
PIM står för ”praktisk IT- och mediekompetens” och är format utifrån ett regeringsuppdrag som Skolverket fick 2005 för att främja utveckling och användning av informationsteknik i skolan.

Till hösten kommer pedagoger påbörja sin kompetensutveckling i PIM där examinatorerna examinerar sin kollegor i en examinationsmiljö som Skolverket tillhandahåller.

Det webbaserade studiematerialet består av tio handledningar som visar hur olika programvaror kan användas praktiskt i skolans verksamhet. Materialet kan användas både enskilt och i ett arbetslag som studerar tillsammans.

Klicka på bilden för att se en introduktionsfilm om PIM.



Over and out L8

torsdag 10 mars 2011

MultiPoint en smart lösning för skolan

MultiPoint server 2011 är bra lösning för att öka datortätheten ute på skolorna till en billigare peng. MultiPoint-servern är skapad för att passa skolan där eleverna har tillgång till var sitt tangentbord, mus och skärm får tillgång till en egen virtuell Windows 7 dator från MultiPoint-servern som står i klassrummet.
Fördelen med MultiPoint-lösningen är att flera användare kan komma åt en och samma server på samma gång, och detta via separata skärmar. Läraren har överblick vad varje enskild elev arbetar med vid sin skärm och kan stödja eleven individuellt och även "frysa" elevernas skärm vid t ex gemensamma genomgångar.

Är det någon som provat på MultiPoint-lösningen?

Se youtubeklipp MultiPoint server 2011


Over and out L8

lördag 5 mars 2011

Find My iPhone

Find My iPhone är en bra funktion att ha på sin iPhone.
Jag har lagt till den och testat att den fungerar.

Om du har en Iphone kan du via Apples Mobile Me-abonnemang ladda ner en applikation som heter Find My Iphone. Den styrs antingen genom Mobile Me:s webbgränssnitt eller via en annan telefon som har appen installerad. I den kan du inte bara låsa telefonen med en låskod utan också ta bort allt innehåll i telefonen, och dessutom spåra den med gps. Dessutom kan du skicka meddelanden till telefonen, vilket är bra om du har tappat den och en ärlig upphittare vill ringa och berätta var den är.
Info hämtad från idg.se

Klicka på länken Hitta min iPhone så får du en bra vägledning hur du ställer in funktionen i din iPhone eller titta på youtubeklippet Find my iPhone.



Så här gjorde jag för att spåra min mobil:
I Mobile Me:s webbgränssnitt som du hittar på www.me.com klickar du på tjänsten Hitta min Iphone. Därefter får du upp en karta där din mobil syns om den är påslagen.
Och tänk, det fungerade!

Genom att klicka på telefonen kan du utföra tre kommandon: låsa telefonen, skicka ett meddelande till telefonen eller ta bort all information. Skickar du ett meddelande syns det direkt i telefonen.

Over and out L8

torsdag 3 mars 2011

Skidåkning i Canazei

Om ca två veckor bär det av till Dolomiterna till skidorten Canazei som ligger i nordöstra Italien.
Det blir tredje gången Teknik-Tomas och jag åker dit. Den här gången ska vi bo på Hotel Rita som har en relaxavdelning, sitter fint efter en heldag i backen.

Så här presenteras skidorten:
Dolomiternas näst intill oändliga skidåkningsutbud får det att pirra i magen på allt från hängivna puderjägare till äventyrslystna upptäckare. Blunda och tänk dig ett skidsystem med över 120 mil välpreparerad pist!

I den mysiga bergsbyn Canazei möts du av sol, snö, god mat och en skidterräng som passar alla typer av skidåkare. Här finns allt från svagt lutande, carvingvänliga backar till fartfyllda svarta pister. Canazei ligger i den vackra Fassadalen nära de ståtliga bergsmassiven Gruppo de Sella och Dolomiternas drottning Marmolada, 3.342 meter. Byn har drygt 1.800 invånare.
I byn och dess närhet finns ett tjugotal restauranger, en mängd sportbutiker, biograf och fyra nattklubbar.

Se youtubeklipp från Canazei.



Bo på en vingård
Sista dygnet ska vi bo på en vingård med bed and breakfast i Lazise.
Jag hittade stället när jag surfade runt på nätet och letade boende i Lazise.
Stället heter B & B Palu och det ägs av en engelsk man och hans italienska hustru.

Ja, det blir en vecka att se framemot : )

Over and out L8

tisdag 1 mars 2011

Videochatt med FaceTime i iPhone

Nu har jag blivit en ägarinna av en iPhone 4 och leker för fullt med de möjligheter som iPhonen har.

En funktion som jag ännu inte hunnit prova är FaceTime.
FaceTime är en videochatt med andra ord ser du den du pratar med i telefon, iPhone 4 till iPhone 4. Det krävs inga extraprogram utan du klickar bara på FaceTime-knappen under telefonsamtalet och via Wi-Fi så startar videoströmning.
Läs mer och se en film "Hur FaceTime fungerar".

Är det någon av mina läsare som testat FaceTime?

Se youtubeklippet Apple iPhone - Facetime.

Over and out L8