lördag 30 juni 2012

Marmaris - sista minuten resa

Min första semesterveckan tillbringades i Marmaris, Turkiet.
Marmaris ligger i västra delan av Turkiets sydkust utmed Egeiska havet.

Teknik-Tomas hittade en sista-minuten-resa med Apollo på midsommarafton och på natten till midsommardagen tog vi vårt pick och pack och drog till värmen.

Vi bodde på Apollo's hotell Exelsior beach som låg nära stranden och Marmris centrum.
Vi strosade ett flertal gånger längs hamnkajen i Marmaris och där fanns det ett stort utbud av restauranger och förtsås en enaståenede marina, allt ifrån små fiskebåtar till enorma yachter.
Marmaris hamn har för femte året i rad blivit utsedd till Turkiets vackraste hamn.


Aktiviteter under veckan
Under vår vecka passade vi på att se lite mer än bara Marmaris.
Tredje dagen hyrde vi cyklar, det kostade 40 kronor/person för en heldag. Vi cyklade till badorten Icmeler som låg ca 5 km från där vi bodde i Marmaris. Icmele hade en något bättre strand än Marmaris och det var en fin cykelväg dit. Vi cyklade längs strandpromenden hela vägen och vi behövde inte ut i trafiken.

Fjärde dagen var vi ut på en båtutflykt hela dagen som vi hade bokat själva via en båtuthyrare. Båtresan med lunch och ett otal stopp vid olika badvikar kostade 100 kronor/person vilket var rena kapet när vi jämförde vad resenärerna som bokade båtresan via Apollo fick betala, deras resa kostade 300 kronor/person. Hutlöst!!


Femte dagen gjorde vi en utflykt till fiskebyn Turunc som ligger ungefär 2,5 mil från Marmaris. På ditvägen valde vi att åka med en av dolmusbussarna som går till Turunc. Det kostade 24 kronor/person. Dolmus är små bussar som går nästan hela tiden. Du kliver på där det passar dig och stiger av där det passar genom att ropa Stopp!

Turunc var ett lite lugnare ställe och betydligt mindre än Marmaris och Icmeler, men jag gillade det, som en heldagsutflykt var det perfekt. På hemvägen valde vi att ta en taxibåt istället. Båten gick varje heltimme från Turunc och kostade 40 kronor/person.


Vi hade en kanonvecka i Marmaris och något som Marmaris alltid levererar så är det en klarblå himmel och sol för oss soltörstande svenskar!

tisdag 19 juni 2012

Spotify som mobilradio

Jag läste på Computer Sweden att Spotify har en ny tjänst nämligen Mobile Radio.

Så här skriver Computer Sweden:
Den nya tjänsten kräver Spotify Premium i alla länder utom USA. Mobile Radio har tillgång till hela katalogen med miljontals låtar. Det här är första gången som Spotify gör det möjligt för de mobila användarna att upptäcka musik som de själva inte valt aktivt – funktionen har tidigare bara funnits för datoranvändare. Användaren skapar sin egen radiostation baserat på en artist, ett album eller en spellista. Spotify väljer sedan låt efter låt och det går att hoppa över en låt om den inte gillas. Genom att ge en tumme upp eller en tumme ner anpassar sig radiostationen efter musiksmaken. Den som inte har premiumkonto kan prova den nya radiofunktionen gratis i en månad. Tjänsten kommer också till Android inom några veckor. I USA är tjänsten gratis enligt Spotify med stöd i den amerikanska upphovslagstiftningen.

torsdag 14 juni 2012

Bibblis.se - eleverna skriver egna e-böcker

Jag vill gärna tipsa om en webbsidan bibblis.se där eleverna på Årstaskolan publicerar sina egna e-böcker. Det finns redan ett hundratal böcker i olika genrer som är skrivna, illustrerade och ibland intalade av elever i åldrarna 7-15.
För att låna en bok på bibblis.se behöver du varken ha ett lånekort eller vara medlem. Det enda du behöver göra är att leta upp den bok du vill läsa och klicka på "rätt" lånelänk för rätt filtyp.

Så här skriver bibblis.se om vilka filtyper det finns
För att så många som möjligt ska kunna läsa böckerna på så många olika plattformar som möjligt, så finns böckerna minst i två olika format. Här listar vi vilken fil som passar vilken plattform:


iBooks - Om du har en iPad så ska du välja denna. Det kräver dock att du har appen iBooks installerad och har du det inte är det bara att ladda hem gratis från AppStore.

ePub
- Om du har en iPad eller kör Android ska du välja denna. Samma gäller som ovan och det finns massor av ePub-läsare att ladda hem på Google Play.


PDF
- Om du vill läsa böckerna på en dator ska du välja denna. PC eller MAC spelar ingen roll och nästan alla smarta mobiler och paddor läser pdf:er. OBS dock att du missar vissa funktioner som talat ljud och annat.
Läs Hur du lånar en bok.

måndag 11 juni 2012

EM-appar

Det finns ett gäng EM-appar att välja på så att du kan följa fotbolls EM i din iPhone.
Här är ett antal gratisappar att välja på:


SvenskaFans EM 2012 EURO








'





























Idg.se har flera tips på EM-appar där du även kan tippa på matcher med vissa appar.