lördag 29 september 2012

Fler smarta funktioner iPhonen med iOS 6

Ja, nu har jag testat ytterligare fler smarta funktioner i min iPhone som jag fick med när jag har uppdaterade till iOS 6.

Alla kontaker i Facebook "ramlade över" till Kontaker på iPhonen när jag uppdaterade. Jag vill inte se alla kontakerna i Facebook utan jag har valt att dölja dessa.
Så här gör du för att dölja kontakterna från Facebook:
1. Gå till Kontaker - Välj Grupper högst upp till vänster
2. Gå ner på sidan och knacka bort markeringen(bocken) vid Alla Facebook.
3. Avsluta med att knacka på knappen Klar, högst upp till höger.

 
Det finns nu en genväg till att lägga ut en tweet eller en statusuppdatering på Facebook.
Så här gör du:
Högst upp på iPhonen kan du genom att dra fingret rakt ner över skärmen få upp en vy och därifrån kan du enkelt lägga upp tweets eller statusuppdateringar på Facebook. Knacka bara på skärmen och välj Tweet eller Facebook sen är det bara att börja skriva.

Möjligheter i Safari
Gå till Safari och håll fingret på någon av pilarna längst ner till vänster på skärmen så får du upp en lista med historik över besökta webbsidor.

Safari har även fått en knapp för helskärm  i iPhonen, men du måste hålla iPhonen i landskapsläge. Nu knackar du på ikonen med två pilar längst ner till höger på skärmen. *
Och vips har du fått helskärmsläge!
Infoga bilder och video direkt i e-posten
Öppna ett nytt e-postmeddelande och håll ner fingret i meddelandefältet, välj att knacka på pilen, se bild nedan, knacka sedan på Infoga bild eller video. Nu får du upp en pop-up-ruta där du kan bläddra bland dina bilder och filmklipp och också välja en som du vill bifoga. Det går inte att välja flera bilder eller filmklipp samtidigt, utan du måste börja om om du vill bifoga fler än en fil.

VIP-brevlåda med e-postmeddelanden
VIP-brevlådan visar enbart e-postmeddelanden från personer som du lagt till som VIP-kontakter, vilket du gör direkt i appen. Det betyder att du kan få ett meddelande via Notiser när det kommer ett e-postmeddelande från en person som är med på VIP-listan.

Gör så här:
1. Gå in på appen Mail och gå till Brevlådor.
2. Knacka på pilen vid VIP.
3. Knacka på Lägg till VIP...
4. Nu är det bara att välja vilka kontakter som ska ligga i VIP.

tisdag 25 september 2012

Nya funktioner med iOS 6

Facebook är nu integrerat i iOS 6 och du kan enkelt posta statusuppdateringar direkt från din kamerarulle, du kan länka till webbsidor och länkar inifrån Safari. Kontakter och kalendern synkroniseras även med Facebook, du får tillgång till födelsedagar, evenemang och kontaktinformation.
Med funktionen ”Stör ej” aktiverat slipper du bli störd av i inkommande samtal, meddelanden, notiser och mejl. Aktivera det manuellt eller schemalägg en återkommande tid. Om du tycker inkommande samtal är viktigt kan du tillåta samtal från dina favoritkontakter, dina kontaktlista eller alla inkommande samtal.
Kom igång med funktionen Stör ej.

Smart funktion vid inkommande samtal
I iOS 6 kan du inte bara avbryta inkommande samtal, du kan även välja att svara den som ringer med ett förinstallerade meddelanden eller bli påmind att ringa upp senare.

Så här gör du:
När samtalet kommer dra då bara upp från botten av skärmen och så dyker alternativen upp som du kan välja på, Svara med meddelande eller Påminn mig senare.


Väljer du Svara med meddelande får du följande förinstallerade val:

Kan inte prata just nu..Jag ringer om en stund.
Kan inte prata just nu...Jag är på väg.
Kan inte prata just nu...Vad gäller det?
Anpassad...

Läs mer på webbsidan Mr Apple.

Ja, det här var några funktioner som du får med iOS 6.

måndag 24 september 2012

Pinnacle studio

Nu har jag testat visa funktioner som följde med vid uppdateringen till iOS 6 i min iPhone och iPad.

Till iPaden fick jag med appen Pinnacle studio automatiskt. Med appen kan du göra en filmpresentation av dina bilder och videos med musik, text och övergångar, påminner lite om iMovie. Det färdiga alstret kan du dela med dig av på Youtube och Facebook.
Så här kommer du igång med Pinnacle studio, titta på videoguiden.

Här är mitt första försök i appen Pinnacle studio, håll till godo!



söndag 16 september 2012

Besök skolappar.nu


På den mycket genomtänkta webbsidan skolappar.nu finns appar kopplade till Lgr 11 men det finns även appar för förskolan och gymnasiet.

Alla apparna är recenserade av pedagoger och som besökare på webbsidan kan du filtrera dina sökningar på appar utifrån:
- Målgrupp
- Ämne
- Plattform
- Pris

Du kan också gå in och kommentera recensionerna.
Och till varje app finns en kompletterande text om:
- Undervisningens syfte
- Förmågor som eleven kan utveckla
- Tänk utanför appen

Titta på välkomstfilmen "Välkommen till skolappar.nu".

Jag kan bara uppmana till: Gå in och besök sidan och botanisera utifrån ditt område.
Eller varför inte passa på att gå med gruppen Skolappar som finns på Facebook, gå till Skolappar.



söndag 2 september 2012

Digitala lärverktyg

Jag läste på Anna-Karin Hatt’s blogg, Sveriges IT- och energiminister, om hennes brinnande intresse för att svenska barn och svenska lärare ska få chansen att använda it och moderna lärverktyg i skolan. Hon menar att alla som finns i skolan – både barn och vuxna – behöver få digital kompetens.

Här är ett kort utdrag från hennes blogginlägg 31 augusti:
”Regeringen har skärpt alla nationella styrdokument som styr skolan och vilka kunskaper våra barn ska få, just för att tydliggöra att vartenda barn faktiskt har rätt att få använda digitala lärverktyg i skolan. Nu framgår det i skollagen att alla elever ska ha tillgång till de lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. Nu betonas it i alla relevanta ämnen och alla relevanta sammanhang i den nya skollagen och i läroplanen. Och i den nya lärarutbildningen kräver man av blivande lärare att de både ska kunna använda tekniken själva och dessutom förstå hur it påverka våra barns och ungas liv och vardag.

Att skolan måste ta till sig den nya teknikens möjligheter råder det inga tvivel om. Men lika säkert är att den nya tekniken medför nya utmaningar som vi måste ta i, och att den för med sig nya frågor – inte minst om hur tekniken bäst kan användas för att hjälpa skolan att utföra sitt kärnuppdrag bättre."

Jag rekommendera en lyssning på avsnittet Fakta eller analys? i programserien Skolministeriet som UR står bakom. Radioprogrammet tar upp:
Elever ska lära sig läsa och skriva med hjälp av digitala redskap istället för med penna och papper.
Men hur påverkas lärandet när all tänkbar information finns bara ett klick bort?
Programmet besöker förstaklassare på Tegelhagens skola i Sollentuna där man redan nu har varsin läs- och surfplatta.